Okul öncesi dönemde verilen müzik eğitimi, çocuklara bilişsel,duyuşsal ve psikomotor becerilerini geliştiren , yönlendiren önemli bir yere sahiptir. Bir takım kavramların ve değerlerin kazandırılmasında konusunda oldukça etkili bir yere sahiptir. Müzik eğitimi:
1.Ruhsal Bakımdan: Duygularını ve düşüncelerini aktarabilmek açısından müzik eğitimi, çocuğun psikolojik gelişiminde önemli bir faktördür. Müzik eğitimi yoluyla çocuklara, iyiyi, doğruyu ve güzeli kavratarak toplumsallaşması yolunda katkı sağlar.
2.Kültürel Bakımdan: Müziğin, evrensel bir dil olması özelliğinden dolayı çocuğun kendi ülkesi ve başka ülkelerde yaşayan insan topluluklarını ve onların kültürlerini anlayarak global kültürün temelleri oluşturulur.
3.Sosyal Bakımdan: Bireysel çalışma ve grup çalışmasında bireyin gelişimini sağladığı için okul öncesi dönemde müzik eğitimi, akran ilişkilerini kuvvetlendirir. Her çocuk çeşitli müzik etkinliklerinde bulunduğunda, gerek bizzat ve gerek sorumlu bir üye olarak yaptığı grup çalışmalarında, bu amaca doğru yönelir ve sosyalleşmeye bir adım atar.
4. Zeka Gelişimi ve Kavrama Yetisi İle: Okul öncesinde yapılacak müzik eğitimi, çocuğa hayatı idrak etme, açıklama, yaratıcılık ve düşünme sistemini geliştirme ve eğitme konularında tesirli olacaktır. Okul öncesinde verilecek zengin bir müzik eğitimi, çocukların müzik anlayışlarının ve kabiliyetlerin gelişmesine yardım edeceği gibi, karşılaşacakları problemlerin ve olayların nedenini anlamada kolaylık sağlayacağı kabul edilebilir. Müzik, sanat eğitiminin temel ögelerinden biri olup, zihinsel süreçlerin de bir ifadesidir.
Çocuklar, iç dünyalarında yaşadıklarını ara ara sözcüklerle anlatmada ve kendini ifade etmede güçlük çektiklerinde müziği araç olarak kullanırlar. Müzik dinleyen çocuk, suskun olmayı, dikkatini yoğunlaştırmayı ve müzik dinleyenlere suskun kalarak itibar etmeyi, sesleri tanımayı ve ayırt etmeyi öğrenmektedir.
Müzik aletleri, bir çocuğun psikomotor gelişimini destekler. Enstrümanlar çocukların psikomotor gelişimlerinde ehemmiyetli olan koordinasyon, güç ve reaksiyon hızı gibi kavramların gelişimine yardımcı olmaktadır. Çocuğun müziğe, vücut hareketleriyle reaksiyon vermesi, müziğe uygun dans figürleri oluşturmaya çalışması, müziğe sesiyle eşlik ederek, sesini tanıması bilişsel ve psikomotor gelişimine katkı sağlamaktadır. Örneğin; Piyano, çocukların hayatlarını daha disiplinli ve düzenli olarak kurgulamalarına yardımcı olur. Her ders tekrarında somut olarak ilerlediklerini görmeleri onlara hayatta çalışmanın ve tekrarların önemini farkettirir. Piyano çalarken nota takibi yapmak, eseri aynı tempo ile devam ettirmeye çalışmak odaklanmayı öğretir. Küçük yaşlardan itibaren düzenli Piyano Eğitimi almanın bireylerin konsantrasyon sürelerinin gelişmesine katkı sağladığı ve aynı zamanda sol beyin fonksiyonları üzerinde de etkisi büyük Piyano eğitiminin Piyano dersi alan öğrencilerin okuldaki matematik ve fen alanında göstermiş oldukları başarılar yapılan araştırmalarla kanıtlanmıştır.